Tur för mig att kameran gör prima reflexer på väggarna en sådan solig förmiddag.
Min syster önskade ett recept på den tomatpaj med fetaost och oliver som vi brukar göra ibland.
Receptet är hämtat från Cranks gröna kokbok av Nadine Abensur.
med fetaost och svarta oliver
Ingredienser:
Till pajdegen:
2 ½ dl mjöl
1 krm salt
75 g smör, tärnat
50 g gruyére- eller parmesanost, riven
1 äggula
Till fyllningen
250 g fetaost
250 g svarta oliven, urkärnade och hackade
2 rågade msk basilika, grovt hackad samt
några hela blad till garnering
500 g körsbärstomater
Gör degen så här: Lägg mjöl, salt och smör på ett bakbord eller i en skål och bearbeta lätt med fingrarna tills blandningen liknar fina brödsmulor. Rör ner osten. Vispa äggulan lätt med ca 2 msk mycket kallt vatten och tillsätt i mjölet, Blanda med fingrarna och stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda 5-6 minuter tills degen är slät, vira in den i plastfolie och låt ligga i kylskåp ca 20 minuter.
Blanda under tiden den smulade fetaosten med de hackade oliverna och tillsätt basilikan. Ställ åt sidan.
Smörj och bröa en avlång form, 35x11 cm. Kavla ut degen på en lätt mjölad yta. Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Låt den vila 30 minuter, helst i kyl-skåp.
Värm ugnen till 200°. Grädda pajskalet 10 minutereller tills det är gyllenbrunt. Låt det svalna något och lägg sedan i fetaost- och olivblandningen och släta till ytan. Lägg tomaterna ovanpå och låt stå i ugnen igen 15 minuter tills tomaterna spricker och ser lite skrynkliga ut. Garnera med hela basilikablad före servering.
Nu ska vi ut i solen på hemlig cykelutflykt.
(OBS! Bilderna kommer senare, svårt att lägga upp dom.. : (
2 kommentarer:
Mm det vattnas i munnen bara jag läser receptet... och kurrar i min mage!
Hoppas allt gick bra med cykelturen :)
Det gjorde det ; )
Nu ska vi göra fruktsallad, smaskens
Skicka en kommentar